Yeni

LightBlog

29 Mart 2016 Salı

smallseotools.com özgünlük kontrolü nasıl yapılır?

Web siteleri veya başka amaçlar ile oluşturulan makalelerin, özgünlük kontrolünün yapılması başarılı bir SEO'nun öncelikli kurallarındandır. Bu yazımızda ise çevrimiçi ortamda makale (içerik) özgünlük kontrolü yani ilgili makalenin başka internet sitelerinde bulunup, bulunmadığının tespit edilmesi için oluşturulmuş,smallseotools.com web sitesinde bir makaleyi nasıl özgünlük kontrolüne sokabileceğinizi sizlere aktarmaya çalışacağız. Bu sistem otomatik olarak yapılan bir özgünlük kontrol sistemidir. Aslında genel olarak, eğer bir içeriği yani makaleyi kendi cümleleriniz ile yazdığınız takdirde; bu makale büyük oranda özgün sayılacaktır. Fakat buna bir konu ile örnek verirsek; Kız Kulesi'ne ulaşım veya tarihçesi hakkında yazacağınız makale ise genellikle tam olarak özgün sayılmayabilir. Çünkü, bu tür makalelerde genel hatlarıyla aynı kelimelerin kullanılması oranı artmış olur. Bunun nedeni ise, web sitesi sahiplerinin genelde arama motorlarında daha yoğun aranan terimler ile ilgili içerik oluşturma çabasıdır. Bazı durumlarda ise tamamen kendi kelimelerinizi kullanarak oluşturduğunuz içerik dahi özgün gibi gözükmeyebilir.

Bunun yanı sıra, internette bir sektör olmuş durumdaki, makale editörlüğü için de, yazılan makalenin özgün olup, olmamasının önemi oldukça büyüktür. Makale satın alacak olan web sitesi sahipleri, genelde daha uzun süreli çalışma için karşılıklı güven ortamının oluşturulması amacıyla, makale yazan kişilerden satın aldıkları makalelerin özgünlüğünü kontrol ederler.

İnternette özgünlük kontrolü yapılabilen web sitelerinin pek çoğu maalesef ücretlidir veya ücretli olan seçenekleri mevcuttur. Elbette ücretsiz olarak sunulan seçenek ile, ücretli olarak sunulan alternatif arasında bir miktar fark bulunabilir. Bu tür kısıtlamalar internetin pek çok alanında yapılır. Daha fazla uzatmadan smallseotools.com isimli web sitesinde nasıl intihal kontrolü yapabileceğinizi aktarmaya başlayalım.

Web sitesi adresi : http://smallseotools.com/plagiarism-checker/

adresine tarayıcımızdan girdiğimizde aşağıdaki gibi (Türkçe seçeneği olmayan) bir sayfa bizi karşılar. Bu özgünlük kontrolü sitesinin, internet üzerinde bu amaçla en çok kullanılan sitelerden birisi olduğunu bilmelisiniz.


Bu sayfada bizi ilgilendiren kısım Select Samples : bölümünün altında bulunan 1'den 5'e kadar sayılar bulunan alanlardır. Bu bize aynı anda 5 makalenin özgünlük kontrolünü yapabileceğimizi de gösterir. Eğer tek bir makale için özgünlük kontrolü yapmak istiyorsanız, 1 yazısına tıklayarak, yapıştırma alanını açmanız yeterli olacaktır. 

Yapmamız gereken sonraki işlem ise, içeriğimizi altındaki metin alanına yapıştırmak olmalıdır. Ben örnek olarak, bu yazımın buraya kadar olan bölümünü kopyalayarak alana yapıştırıyorum. 


Alanın hemen altında görülebileceği gibi ilk olarak solda 1500 kelime limitimizin bulunduğunu gösteren kırmızı renkte uyarı yazısı çıkıyor. Sağda ise yine kırmızı renkte yapıştırdığım içeriğin kaç kelimeden oluştuğunu görebiliyoruz. Biraz daha aşağıda ise reklam alanı ve onun altında cam göbeği yeşili rengindeCheck for Plagiarism başlıklı büyük butonu görebilirsiniz. Özgünlük kontrolünü bu butona tıklayarakbaşlatabiliriz





Bu işlemi başlatmamızın ardından, sistem eklediğimiz içeriği 6 ila 10 kelime arasında ayırarak internette eşleşen benzerinin bulunup, bulunmadığını kontrol etmeye başlar. Biraz sabırlı olmalısınız. Çünkü, çok hızlı ilerleyen bir işlem değildir. Sonuç olarak tamamlandığında, aşağıdaki gibi alanda bize içeriğimizin özgünlük kontrolü ile ilgili detaylı bilgileri sunacaktır. Benim yazdığım içerik %74 oranında özgün çıktı. Benzer ayrılmış kelimeleri ise Check In Detail bağlantılarına tıklayarak, Google araması sonuçlarını görebilirsiniz. Elbette, karşısında Check In Detail yazan kelimeleri değiştirerek, özgünlük oranını arttırabilirsiniz. Ancak benim yazdığım böyle bir makale için %60 ve daha üzeri oranlar genellikle kopya içerik olarak kabul edilmezler. Bunun yanı sıra, makaleniz ne kadar kısa olursa, benzerlik oranı da, bir o kadar düşük olabilir. 



Burada hedeflenen amaç, makalenin yüzde oranının büyük olmasıdır. Yani %100, benzersiz bir makaleyi belirtir. Bu oran ne kadar düşük olursa, makalede benzeyen içeriğin de bir o kadar fazla olduğunu anlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra, internet ortamında benzeri bulunduğu belirtilen sonuçlara biraz göz gezdirdiğinizde, bu cümlelerin dahi tam olarak karşılayan cümleler olmadığını hatta makalenizin konusu ile ilgisiz bağlantıların da bulunduğunu pekala görebilirsiniz. Bunun belli başlı nedenleri bulunmaktadır. En büyük neden ise; Türkçe kelimeler karşısında Google'ın yetersiz olduğudur ki, diğer arama motorları Google'ın bu konuda yanına bile yaklaşamaz. Örneğin Türkçe'deki ı, ç, ğ, İ, Ü gibi harfleri arama motorlarının algoritmaları yoğun olarak ingilizce için tasarlandığından dolayı farklı bir karakter olarak algılayabilir. Dilerseniz Check In Detail sonuçlarının tamamına göz gezdirebilir ve benzeri konular bulunuyorsa, yalnızca bu benzer konu ile ilgili olan cümlelerinizi yeniden yazabilirsiniz ki, bu önerilir. 

Ayrıca şu konuyu da belirtmekte fayda bulunmaktadır. Biz bu yazımıza hemen indeks aldırmayı maalesef başaramadık. Bu nedenle özür dileyerek indeks almış bir makaleyi aramamızda kullanacağız. İçeriği kopyalayarak arama yapacağımız web sitesi makalecafe.com . Makale ise;  Makale Özgünlük Kontrolü Nasıl Yapılır? olacak. Aşağıdaki görüntümüzde, özellikle Existing ve yanında tarih yazılı alanlara dikkatinizi çekmek istiyoruz. Bu metnin anlamı ise, söz konusu içeriğin belirtilen tarihte başka bir web sitesinde kullanıldığını belirtmektir. Eğer soldaki belirtilen kelimeleri Google'da ararsanız, içeriğin belirtilen tarihte gösterdiğimiz makalede yazılı olduğunu anlayacaksınız. Zaten içeriğimizin de ancak %6 oranında özgün olduğu belirtiliyor. Fakat biz tamamen kopya olduğunu biliyoruz. Bu doğrultuda mantık yürüttüğümüzde dahi yaklaşık olarak %5 ile %10 arasında yanılma paylarının olabileceğini görüyoruz. Bunun nedeninin ise, alıntı yapılan kelimelerin noktalama işaretlemelerinden itibaren değil de, rastgele seçilmesinden kaynaklanacağını değerlendiriyoruz. 



Özgün günler diliyoruz. 


Dikkat : Metindeki karakterler ASCII karakterler ile değiştirilerek veya bir kaç defa kaliteli şekilde spin yapılarak, bu tür kontrol yöntemleri atlatılabilir. Lütfen, kontrollerinizde bu durumu göz önüne alınız. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LightBlog